Verlatingsangst is een veelvoorkomend fenomeen bij volwassenen. Het komt voor wanneer iemand intense angst of bezorgdheid ervaart over het verlies van mensen die dicht bij je staan of belangrijke relaties. Dit kan zich uiten in angst voor afwijzing, moeite hebben met het aangaan van duurzame relaties, obsessief gedrag om de genegenheid van anderen te behouden, of intense angst ervaren bij het vooruitzicht van alleen zijn.
Verlatingsangst en bindingsangst zijn twee kanten van dezelfde medaille. Bij bindingsangst ga je verbinding uit te weg om de angst niet te voelen dat iemand je kan verlaten. Bindingsangst komt dus voort uit verlatingsangst. Je ziet ook vaak dat mensen die bijvoorbeeld zijn verlaten door hun partner voor een ander, verlatingsangst ontwikkelen terwijl zij daarvoor hele goede relaties konden aangaan. De onzekerheid en twijfel aan zichzelf maakt dat ze in een volgende relatie controlerend en jaloers worden aan de ene kant (verlatingsangst) of zich niet meer willen binden aan de andere kant (bindingsangst).
Paradoxaal genoeg komt het vaak voor dat iemand met bindingsangst zich aangetrokken voelt tot iemand met verlatingsangst en vice versa. De aantrekkingskracht tussen mensen met bindingsangst en verlatingsangst kan worden verklaard door een dynamiek die bekend staat als de “verlatingsbindingsparadox.” Beide personen zijn angstig voor verbinding, maar verlangen er wel naar. Dit geeft een gevoel van veiligheid en herkenbaarheid. Mensen met bindingsangst kunnen de neiging hebben om zich terug te trekken wanneer de relatie te intiem wordt, wat de angst bij de partner met verlatingsangst kan versterken. Tegelijkertijd kan de partner met verlatingsangst proberen de afstand te overbruggen en meer bevestiging te zoeken, waardoor een cyclus van aantrekken en afstoten ontstaat.
Je ziet dat ook dezelfde typen elkaar kunnen aantrekken. Denk aan twee personen met bindingsangst, die elkaar opzoeken voor vluchtige contacten. Wanneer beide personen geen moeite hebben om zich te binden, maar wel verlatingsangst hebben, dan zie je vaak dat de relatie gepassioneerd maar ook toxisch kan worden, waarin beiden elkaar claimen.
Doe hier de test om te kijken of je last hebt van verlatingsangst.
Hoe kom ik van mijn verlatingsangst af?
‘The relationship with yourself sets the tone for every other relationship you have’.
Een goede verbinding met andere mensen begint met een goede verbinding met jezelf. Verbinden met jezelf betekent bewust worden van wie je werkelijk bent en jezelf de erkenning, liefde, waardering, veiligheid geven. Onder een goede relatie met jezelf valt onder andere ook een positief zelfbeeld. In verbinding staan met jezelf: luisteren naar de signalen van je lichaam, in verbinding staan met je gevoel in plaats van alleen in je hoofd zijn. Jezelf volledig accepteren, ook met de minder leuke kanten van jezelf.
Gun jezelf een mooie relatie en een leven zonder angst voor de liefde. Durf je te kijken naar wat dat zou betekenen voor jou? Hoe zou jouw leven er anders door uitzien?
Ik coach jou hier graag bij!
Gedurende het coachtraject komen onder andere de volgende punten aan bod:
– Waar komt de verlatingsangst vandaan?
– Hoe beperkt de verlatingsangst mij in het dagelijks leven?
– Verbinding met jezelf vergroten
– Een positief zelfbeeld ontwikkelen
– Handvatten om met de verlatingsangst te gaan
Boek hier een gratis en vrijblijvend intakegesprek in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.