We leven vaak op de automatische piloot en zonder dat we daar bewust van zijn, kunnen we ons laten meeslepen door onze gedachten. Gedachten over dingen die zijn geweest of gedachten over dingen je nog moet doen. Zelden zijn we echt aanwezig in dit moment. We leven in een tijd waarin er veel van je wordt verwacht, door je omgeving en door jezelf. Wanneer je alleen maar ‘aan’ staat en niet tijdig de signalen van je lichaam herkent om even een pauze te nemen, dan kan dit leiden tot (chronische) stress.
Mindfulness is een bewezen methode om meer innerlijke rust te ervaren.

Stress en lichamelijke klachten

Stress voelen we niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk. Je hartslag gaat omhoog, je voelt druk op de borst of het voelt alsof je keel wordt dichtgeknepen. Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid en het risico op het ontwikkelen van ziekten verhogen. Wanneer je lichaam constant in een staat van stress verkeert, worden er continu stresshormonen zoals cortisol en adrenaline afgegeven, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam op de lange termijn. Chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken, ontstekingen bevorderen, de bloeddruk verhogen, de spijsvertering verstoren, de slaapkwaliteit verminderen en zelfs het risico op psychische aandoeningen zoals angst en depressie vergroten. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en effectief te kunnen omgaan met stressvolle situaties om je algehele gezondheid te beschermen.
Dit kun je effectief bereiken door middel van mindfulness.

Mindfulness training

Tijdens de mindfulness training leer je door middel van meditaties en oefeningen weer verbinding te maken met jezelf.

  • Je leert je lichamelijke reacties op stress, zoals gespannen spieren of oppervlakkige ademhaling, beter te herkennen, zodat je effectiever kunt reageren en ontspanningstechnieken kunt toepassen om de stressreactie te verminderen.
  • Je leert je negatieve gedachten sneller op te merken en er zonder oordeel naar te kijken. Je leert de gedachte te zien als slechts een gedachte, zonder er op dit moment betekenis aan te geven.
  • Je ontdekt dat je niet meteen hoeft te reageren op triggers van buitenaf en je krijgt oefeningen mee om een rustpauze in te lassen. Hierdoor kun je vanuit een kalme staat en dus niet vanuit een emotionele wond, kiezen hoe je reageert op een trigger.
  • Je ontwikkelt een groter bewustzijn van je eigen emoties, gedachten en reacties. Dit kan je helpen om meer begrip en compassie te tonen naar je partner, familieleden of vrienden, omdat je beter in staat bent om te herkennen wat er in jezelf en anderen omgaat.
  • Je ontwikkelt een milde, vriendelijke en accepterende houding naar jezelf en anderen toe.
  • Je leert om een meer accepterende houding aan te nemen ten opzichte van stressvolle situaties, waardoor je beter in staat bent om te reageren in plaats van automatisch te reageren vanuit paniek of angst.

Verschillende studies hebben aangetoond dat regelmatige beoefening van mindfulness stressniveaus kan verminderen, de veerkracht tegen stress kan vergroten en kan helpen bij het verbeteren van het algemene welzijn. Wil je graag deelnemen aan de mindfulness training?
Vraag hier dan een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan.