Relaties die al scheurtjes vertoonden kunnen in deze tijd van social distancing en thuis isolatie extra onder druk komen te staan. Je hebt minder bewegingsvrijheid en wordt enorm met elkaar geconfronteerd.
Hoe kun je de extra tijd die nu vrijkomt door het wegvallen van (sociale) verplichtingen benutten om te werken aan jouw relatie?
Ga een gesprek aan met elkaar. Als je denkt, maar waar moet ik beginnen, want er speelt zoveel? Deze vragen helpen je om het gesprek met je partner op gang te krijgen.
- Schets met elkaar de situatie zoals die nu is, ieder zijn eigen visie.
- Wat zijn jouw verwachtingen van de relatie en specifiek van jouw partner?
- Wat mis je in je relatie en specifiek van je partner?
- Wat verstaan jullie onder liefde?
- Hou je van je partner en hoe ziet die liefde eruit, hoe uit die liefde zich?
- Wat gaat er wel goed in de relatie?
In een vervolggesprek zou je de volgende punten kunnen aankaarten.
- Aan welke punten kun je zelf werken, waardoor je partner zich gehoord voelt?
- Welke punten vind je lastig om te veranderen of aan te passen en vertel waarom?
- Welke eigenschappen van jouw partner vind je aantrekkelijk?
- Waarom wil je bij elkaar blijven of waarom wil je uit elkaar?
Let er wel op dat je echt luistert naar elkaar, met liefde en empathie. Jullie willen allebei dat de problemen op een volwassen manier worden opgelost, dus val elkaar zeker niet aan.
Vind je het lastig om jouw gevoelens te delen of te verwoorden? Of heb je geen idee waar je het moet zoeken, zie je door de bomen het bos niet meer? Voel je weerstand als jouw partner zijn/haar verwachtingen deelt. Merk je dat je in de verdediging schiet waardoor een goed gesprek niet op gang komt?
Ik kan jou in dit proces coachen zodat je helder krijgt waar jouw behoeften liggen en hoe je deze kenbaar kunt maken aan jouw partner. Daarnaast krijg je ook meer inzicht in de behoeften van jouw partner, doordat je leert om jouw eigen blinde vlek te herkennen.