Als je een lage eigenwaarde hebt, dan kan dit invloed hebben op verschillende aspecten van je leven. Je kunt last hebben van voortdurende zelftwijfel en negatieve zelfpraat. Je kunt geloven dat je niet goed genoeg bent, onbekwaam bent, of dat je altijd zult falen. Beperkende overtuigingen en gedachtenpatronen kunnen je ervan weerhouden om je volledige potentieel te benutten of nieuwe kansen aan te grijpen. Mensen met een lage eigenwaarde zijn vaak perfectionistisch van aard. Door in alles perfect te willen zijn, willen ze hun waarde bewijzen. Helaas is het gevolg hiervan vaak dat ze in een burn-out belanden. Mensen met een lage eigenwaarde nemen vaak genoegen met ongezonde relaties en kunnen moeite hebben met vertrouwen en intimiteit. Gelukkig kun je je eigenwaarde opbouwen.
Stappen om je eigenwaarde op te bouwen
Zelfbewustzijn en reflectie
We leven vaak op een automatische piloot en zijn ons over het algemeen niet bewust van onze gedachten en de toon van onze gedachten. Probeer te herkennen wanneer je negatieve overtuigingen en gedachten over jezelf hebt, hoe uit dat zich? Vraag jezelf af waar deze gedachten vandaan komen en waarom je ze hebt. Schrijf dit op en kijk of je deze gedachten vaker kunt herkennen.
Herkennen en ombuigen van de kritische stem
Let op de manier waarop je tegen jezelf praat. Probeer negatieve gedachten en zelfkritiek om te zetten in positievere bewoordingen. Moedig jezelf aan en geef jezelf complimenten. Neem de tijd om na te denken over je sterke punten, prestaties en positieve eigenschappen. Identificeer wat je goed doet en waar je trots op bent.
Zelfacceptatie
Een belangrijk onderdeel van je eigenwaarde opbouwen is zelfacceptatie. Accepteer dat niemand perfect is, inclusief jijzelf. Leer om je tekortkomingen en fouten te omarmen als kansen voor groei en verbetering. Probeer om positieve kritiek te ontvangen als een kans om te groeien en laat negatieve kritiek je niet ontmoedigen.
Realistische doelen stellen
Stel realistische doelen voor jezelf en werk eraan om ze te bereiken. Het behalen van doelen kan je zelfvertrouwen een boost geven. Zet elke dag een kleine stap in de richting van je doel en reflecteer aan het einde van de dag wat dat met je doet. Heb je als doel bijvoorbeeld om fit te worden, begin dan met de auto vaker te laten staan en de fiets te pakken.
Goed voor jezelf zorgen
Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Voldoende slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanning verbeteren je algehele welzijn. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je jezelf elke dag het signaal dat je het waard bent, waardoor je eigenwaarde toeneemt.
Omring jezelf met positieve mensen
Naast zelf positiever over en tegen jezelf te praten en goed voor jezelf te zorgen, is het belangrijk dat jouw omgeving ook positief ingesteld is. Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en aanmoedigen en die zelf een gezonde dosis eigenwaarde hebben. Leer om je grenzen te stellen en voor jezelf op te komen. Wanneer je bezig bent om je zelf te ontwikkelen, dan kan je nabije omgeving moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe versie van jou. Geef duidelijk jouw behoeften aan en stel duidelijke grenzen op.
Leer nieuwe vaardigheden
Om te ervaren hoe het is om meer op jezelf te kunnen vertrouwen, is het belangrijk dat je uit je comfortzone stapt. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden kan je zelfvertrouwen vergroten. Het kan iets zijn dat je altijd al wilde leren of een bestaande vaardigheid verbeteren.
Tijdens alle coachtrajecten die ik aanbied is het ontwikkelen en vergroten van je eigenwaarde een belangrijk onderdeel. De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie die je zal in hebben in je leven.
Het is de moeite waard om in de eerste plaats in deze relatie te investeren.
Boek hier een gratis en vrijblijvend intakegesprek in.