Wat is ghosting?

Ghosting is het fenomeen dat iemand plotseling niets meer van zich laat horen. De communicatie wordt verbroken zonder enige waarschuwing of uitleg.
Ghosting komt vaak voor tijdens het daten. Je bent het ene moment aan het daten met iemand en plotseling verbreekt diegene het contact door niet meer te reageren op je berichtjes of telefoontjes. De verwarring en onzekerheid waarmee je wordt achtergelaten, maakt dat deze ervaring heel pijnlijk kan zijn. Het kan ook als gevolg hebben dat jouw vertrouwen in dating afneemt.

Waarom vindt ghosting tijdens het daten tegenwoordig zoveel plaats?

  • Doordat dating tegenwoordig vooral online plaatsvindt, eerst leg je het contact via datingapps en daarna verder op whatsapp of bellen, is de persoonlijke verbinding in het contact heel minimaal. In plaats van te veel tijd en energie te investeren in de uitleg waarom iemand niet meer verder wil met de date, vindt men het makkelijker om iemand gewoon te ghosten.
  • Men kan ook met meerdere personen tegelijkertijd daten en het contact simpelweg verbreken door iemand te blokkeren. Klikt het niet, dan is het makkelijk om diegene te ghosten en met anderen verder te daten. Er zijn genoeg vissen in de zee, denkt men.

Waar we in het persoonlijk contact met onze familie, vrienden en collega’s de sociale normen hanteren en beleefd communiceren met elkaar, is het online blijkbaar toch makkelijker om deze sociale normen aan onze laars te lappen.

Waarom ghost men?

Gelukkig zijn er genoeg singles die netjes communiceren met hun dates als er geen wederzijdse klik is of als men het contact wil stopzetten om welke reden dan ook.
Maar waarom kiezen sommige singles ervoor om wel ghosten?

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Men voelt geen verbinding en respect voor de ander. Het is een gemakkelijke uitweg, geen uitleg, geen investering in tijd en energie.
  • Men gaat conflicten uit de weg. In de angst voor een eventueel conflict wat kan ontstaan bij het aangeven dat men niet meer is geïnteresseerd, is het een gemakkelijke manier.
  • Men is emotioneel niet volwassen. Men heeft niet de vaardigheden om volwassen om te gaan met moeilijke situaties. Men durft geen verantwoordelijkheid te nemen.
  • Er heeft zich iets voorgedaan tijdens het daten, zoals grensoverschrijdend gedrag, belediging of verraad, waardoor men het contact abrupt verbreekt.
  • Er heeft zich iets voorgedaan in hun persoonlijk leven, waardoor communicatie niet mogelijk was.

In de laatste twee gevallen is het begrijpelijk als het contact wordt verbroken, het is belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven bij grensoverschrijdend gedrag. En er kan altijd iets ingrijpends gebeuren in het leven van iemand waardoor contact niet mogelijk is. In dit artikel gaat het om de eerste drie gevallen.

Hoe ga je om met ghosting?

Helaas worden veel singles onzeker wanneer ze worden geghost. Het is belangrijk om te weten dat ghosting niet over jou gaat of iets over jou zegt.

Vind diegene jou geen match, dat is dat prima, er zijn genoeg mensen waar je wel de juiste match voor bent. Twijfel dus niet aan jezelf of dat je misschien iets verkeerds hebt gezegd. Want stel dat dat het geval was, dan is het nog steeds fijn als diegene dat netjes communiceert, in plaats van je te negeren. Verder is het wel duidelijk dat iemand die je ghost, het niet nauw neemt met de juiste omgangsvormen. Wil je daar uberhaupt een relatie mee?

Heb je iemand zelf wel eens geghost?

Het is goed om voor jezelf na te gaan welke van de genoemde redenen voor jou geldt en maak een bewuste keuze om daar voortaan anders mee om te gaan. Vind je het bijvoorbeeld lastig om conflicten aan te gaan? Zie dit dan als een kans om hieraan te werken. Conflicten zullen zich vaker voordoen, het is belangrijk om een goede manier te vinden om hiermee om te gaan.