Je bent aan het daten. In het begin voelde het leuk, spannend en veelbelovend. Maar na een tijdje merk je dat er iets is veranderd, de ander laat je in twijfel. Soms lijkt iemand helemaal voor je te gaan, en dan ineens lijkt diegene afwezig, vaag of afstandelijk. Je blijft met vragen zitten: Wat wil die ander eigenlijk? Zit ik hier te hopen op iets dat er niet is?
Twijfel is iets wat veel mensen ervaren tijdens het daten, maar wanneer wordt het een teken dat je moet opletten? Is het gewoon gezonde onzekerheid, of is dit een red flag?
Wat betekent het als iemand je in twijfel laat?
Twijfel ontstaat vaak wanneer iemands gedrag niet overeenkomt met hun woorden.
Bijvoorbeeld:
- Ze zeggen dat ze je leuk vinden, maar doen weinig moeite om je te zien.
- Ze reageren afwisselend enthousiast en dan weer koel of onbereikbaar.
- Ze vermijden gesprekken over wat jullie ‘zijn’ of waar het naartoe gaat.
- Jij voelt je steeds vaker onrustig, onzeker of in je hoofd bezig met wat zij echt bedoelen.
Dit soort gedrag creëert verwarring. En verwarring is zelden een goed fundament voor een gezonde connectie.
Is dit een red flag?
In veel gevallen: ja.
Iemand die oprechte interesse heeft, laat je meestal niet structureel in twijfel. Red flags herken je vaak niet meteen aan wat er wel gebeurt, maar juist aan wat er niet gebeurt:
- Geen duidelijkheid over intenties.
- Geen consistentie in gedrag.
- Geen emotionele veiligheid.
Twijfel kan ook voortkomen uit bindingsangst, emotionele onvolwassenheid, of zelfs manipulatief gedrag. In al die gevallen is het belangrijk om jouw eigen grenzen en behoeften serieus te nemen.
Niet áltijd een red flag
Soms is twijfel ook gewoon menselijk. Iemand kan nog aan het uitzoeken zijn wat ze voelen. Ze kunnen bang zijn om zich open te stellen, of niet gewend zijn om hun emoties goed te verwoorden. Het verschil zit hem in hoe ze daarmee omgaan.
Stel jezelf deze vragen:
- Krijg ik het gevoel dat ik moet gokken wat ze willen?
- Voel ik me veilig genoeg om open te zijn over mijn gevoelens?
- Reageert de ander respectvol en duidelijk als ik om helderheid vraag?
Als je op al die vragen “nee” moet antwoorden, dan is dat misschien je antwoord al.
Hoe ga je ermee om als je in twijfel zit?
Twijfel kan slopend zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan zonder jezelf te verliezen:
- Check in bij jezelf. Hoe voel jij je echt in deze situatie? Mis je duidelijkheid, veiligheid of aandacht? Soms weet je diep van binnen al wat je nodig hebt.
- Stel grenzen, ook als het moeilijk is. Zeg eerlijk wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik me onzeker voel over waar we staan. Voor mij is duidelijkheid belangrijk om me goed te voelen in het daten.”
- Kijk naar daden, niet alleen woorden. Mensen kunnen mooie dingen zeggen, maar het zijn hun acties die de waarheid tonen. Let op hoe consequent en oprecht ze zich gedragen.
- Geef jezelf toestemming om te stoppen. Je hoeft niet te blijven wachten op iemand die je onzeker maakt. Als het meer energie kost dan het oplevert, mag je kiezen voor jezelf.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt. Soms zie je dingen helderder als je ze uitspreekt. Een vriend(in) of coach kan je helpen om je gevoel te ordenen.
Twijfel mag er zijn, maar het mag je niet opbreken. Voel je je structureel onzeker of klein gemaakt in een beginnende relatie? Dan is het waarschijnlijk geen twijfel, maar een teken. En ja, dat is een red flag. Jij verdient duidelijkheid, respect en iemand die je niet in het duister laat tasten.
Kies voor jezelf. Altijd.